Varukorg

×

EL Wire Belysning

EL wire (Electroluminescent wire) belysning

Välj produkttyp

Elektroluminiscent wire (mer känt som EL wire) är en tunn koppartråd omsluten av fosfor som lyser när växelström ansluts till tråden.

EL wire ger en 360 graders obruten linje av synligt ljus. Dess tunna diameter gör den flexibel och idealisk för användning i en mängd olika applikationer, såsom fordon och hem -dekoration, säkerhet och nödbelysning, leksaker, kläder m.m.

Strömförbrukningen av EL wire är extremt liten och därmed kan några hundra meter EL wire drivas av vanliga AA-batterier i flera timmar.


EL wire används ofta som belysning på kläder och här följer några korta tips hur du kan fästa de på dina kläder.

Förord
Kläderna du planerar att fästa EL wire tråd på kan du inte hädanefter tvätta då detta skulle förstöra EL wire trådarna. Det vi rekommenderar är att du använder klädesplagg som normalt inte tvättas så ofta, t.ex en jacka, byxor, handskar, hattar m.m. Generellt sett är ytterkläder en bra ide att använda.

Planera och Mäta
Innan du börjar planera på hur de ska sitta bör du tänka på att placera trådarna så att de inte böjs så ofta då de kan lätt gå sönder. Ställen att undvika är t.ex knäveck, armbågar m.m. Planera hur du vill att EL wire sitter på klädesplagget. Ta sedan ett tunnare rep som ej stretchar när du drar i var ände. Tejpa fast repet på kläderna där du vill att EL wire trådarna ska sitta (vävtejp fäster bra), flytta omkring trådarna tills du är helt nöjd. Tänk ut vart du vill att ditt EL wire drivdon ska vara (t.ex. i in ficka) så att alla el wire får ström på ett snyggt sätt (du vill inte ha massa sladdar på utsidan av kläderna). Nu när du tar lös trådarna så markera på kläderna med en penna (ej permanent) vart repen satt.

Montering
Repen du nyss tog lös ska du nu använda för att mäta upp hur mycket EL wire tråd du behöver och i vilka längder. När du väl har alla EL wire trådar du behöver så är det dags att montera fast dem på kläderna.

Den bästa sättet att fixera ändarna är att använda sig smältlim då det fäster väldigt bra både mot kläderna samt EL tråden. Det som behövs för att fixera resten av el wiren är en synål samt en genomskinlig tråd, t.ex. fisklina. Sytekniken liknas de spiralformade ränderna på en polkastång. Du bör ta något extra varv i början och slutet för att ytterligare fixera både sytråden och EL wire tråden.

Plugga bara in EL wire trådarna och du är klar!