LED slingor är en enormt mångsidig ljuskälla. De kan sträcka sig över hela broar eller vara så korta att de får plats på ett finger. De finns alla ljusets färger och går att klä in så det är 100% vattentäta. Vill du ha riktigt avancerat ljus så finns det diodslingor där du kan kontrollera var lysdiods ljusstyrka och färg och skapa otroligt snygga ljuseffekter. De flesta av oss nöjer sig med den vanliga typen av LED slinga så det är den vi ska förhålla oss till.

Vad för typ av LED slinga är det du behöver?

Det finns några punkter du ska fundera på innan du införskaffar dig led slingor.

  • Ska de vara ute eller inne? Om de ska vara utomhus så kommer de med all säkerhet behöva någon form av skydd mot fukt då miljön utomhus kan bli väldigt fuktig. All typ av fukt, även luftburen fukt kan orsaka att diodslingor går sönder.
  • Längden. Du bör aldrig överstiga 5 meter i en kontinuerlig slinga. Om du skapar en slinga längre än så så kommer du lägga märke till att de lysdioderna längre bort än 5 meter lyser svagare. Detta har att göra med spänningen sjunker desto längre bort de måste färdas i LED slingan. För att lösa detta bör du förse slingan med ny matning (från samma strömkälla) var 5:te meter. Om du använder dig av RGB färg så kommer du behöva en RGB förstärkare.
  • Vilken färg vill du ha? En färg som du anser väldigt snygg och trevlig just nu kan med tiden bli tjatig och störande så tänk noga igenom ditt beslut. Testa gärna med några mindre bitar för att få bra insikt om det kommer passa bra.
Flexibel LED slinga, 200 lm/m
  • Har mycket ska det lysa? Ska det lysa upp något så bör du välja en starkare slinga eller montera två bredvid varandra. Diodslingorna är uppbyggda på olika sätt med olika typer av dioder. Vissa slingor har det väldigt tätt mellan varje lysdiod och uppfattar därför som starkare. Även typen av lysdiod har stor betydelse.
  • Vad har du för matning? Du finner vanligtvis 12 V i vanliga bilar men det kan även förekomma 24 V i lite kraftigare bilar så var säker på vad du har innan du köper. 24 V finner du i lastbilar och tyngre yrkesfordon. I vanliga hushåll är det 240 V. LED slingor finns både som 12 V och 24 V men för 240 V behöver du en strömadapter som omvandlar 240 V till antingen 12 V (det vanliga) eller 24 V spänning.

LED slingor med effekter

Du har säkert sett LED slingor där ljuset vandrar, blinkar och byter färg precis som om den vore levandes. Dessa LED slingor är väldigt speciella då varje lysdiod går att individuellt kontrollera. Detta öppnar upp en helt ny värld vad som är möjligt att åstadkomma.

Den i särklass vanligaste LED slinga för detta är LED slingor som använder sig av WS2812B RGB lysdioder. Något du snabbt kommer upptäcka är att dessa drivs av endast 5V och inte 12V som nästan alla andra ljusslingor använder. Utöver detta kommer dessa ljusslingor inte fungera om du inte har en modul som styr hur lysdioderna ska lysa. Lyckligtvis finns det redan färdig-programmerade styrenheter att köpa men de är väldigt begränsade i sin funktion men duger utmärkt till en snygg effekt i ett skyltfönster eller liknande.

Vill du verkligen kontrollera dessa LED slingor exakt som du vill att de ska lysa så kommer behöva lära dig programmera en aning men även här finns det väldigt bra guider att komma över och communityn på nätet är väldigt bra runt detta ämne.

Panelerna på väggen är byggd av Kenny på Stylingwebben.se

De här behövs till LED slingor

  • Strömkälla. Som strömkälla finns det i huvudsak 2 olika typer. Ström via en strömadapter eller ström via ett batteri. Val av strömadapter är dock inte helt lätt. Det första du måste veta är vilken spänning du vill mata dina diodslingor med, det vanligaste är 12V men även 5V förekommer. Den biten är rätt solklar men hur pass stark strömadapter behöver du? Du kan som regel aldrig använda en för stark (hög max ampere) men du kan använda en för svag. Vi uppger på samtliga våra slingor hur mycket ström de tar per meter så med den vetskapen ska du sen kunna räkna ut hur mycket den totala längden diodslinga kommer att förbruka. Om slingan förbrukar 3,5 A så ta då en strömadapter starkare än så, t.ex. 5 A.
240 V AC till 12 V DC strömadapter - 1 A
  • Kontroll, dimmer eller sensor. För att slå av och på ljuset så behöver du någon form av kontroll för att göra detta. Den vanligaste är en vanlig strömbrytare. För att kunna ställa in ljusstyrkan använder du dig av en LED dimmer och om du vill att de ska ske automatiskt när du närmar dig området som ska lysas upp så behöver du t.ex. en rörelse sensor.
  • Monteringstillbehör. För att montera fast allt kan du behöva extra kablar, limpistol, skarvkontakter m.m.

Så här monterar en LED slinga

  • Börja först med att mäta ut hur lång slinga du behöver och kapa till slinga till önskad längd. Det brukar vara markerat med saxar på diodslingan vart du kan klippa av den.
  • Dra av en bit av pappret på baksidan av slingan som täcker den dubbelhäftande tejpen och tryck fast den biten först. Dra sedan av mer och mer av pappret och fäst den bit för bit. Gör du så riskerar du inte att slingan klistrar fast någon annan stans under monteringen.
    Använder du dig av aluminiumlister så skruvar du först fast dessa och klistrar fast led slingan i dem.
  • För att få diodslingan att sitta extra bra (speciellt om den hänger under något) så fixerar du fast den i båda ändarna med lite smältlim. Gör du inte detta finns risken att slingan släpper med tiden.
  • Stöter du på ett hinder du måste ta dig runt och kan inte föra led slingan över hindret så är det en bra ide att kapa slingan där, löda på kablar och dra kablarna på ett diskret sätt förbi hindret och sedan lösa på kablarna på den avklippta slingan och fortsätta monteringen.
  • Kolla nu in slingan till din strömkälla. Plus är normalt en röd kabel eller en svart med ett vitt sträck på. Skulle du koppla fel gör det inget, då är det bara att byta plats på kablarna.

Montera LED list i taket

Många oss har sett hur effektfullt det kan vara att montera led lister i taket, det ger rummet en helt annan rymd och en känsla inte lik någon annan. Det vanligaste är att ljusslingorna monteras i skarven mellan taket och väggen. Detta kan dock vara lite besvärligt att få det hela att se snyggt ut och det finns några saker du absolut INTE ska göra när du monterar led listerna i taket.

  • Klistra inte fast led listerna i tapeten. Om du måste ta lös led listen i framtiden för att den t.ex. går sönder eller att du bara lessnat på den så kommer klistret slita sönder tapeten och lämna stora fula märken efter sig.
  • Använd led lister av hög kvalitet. Det räcker med att en enda komponent överhettar och kan orsaka brand.

Här här du några bra tips på hur du kan få det att se snyggt och proffsigt ut.

  • Installera ljusslingan i ett aluminium hölje som sedan kapslas in med diffuserad plast. Aluminiumskenan går att enkelt skruva fast och lika enkelt ta lös på samma sätt. Aluminumskenan hjälper till att kyla led listen som i sin tur väsentligt förlänger livslängden. Den diffuserade plasten gör att ljuset från led slingan ser jämnare och lenare ut. Utan plasten får du en ”punk-effekt” då du kan se vare lysdiod.
  • Montera taklisten en bit ner på väggen och fäst ljusslingan på ovansidan an taklisten. Detta riktar ljuset uppåt och samtidigt döljer led slingan. Denna typ av metod finns det oändliga varianter på som alla ger olika effekter. Det finns speciella taklister just för detta ändamål att beställa på nätet, det är klart värt besväret att montera din nya lister!
Taklister för LED slingor
  • Använd dig av en led list med RGB ljus så du kan bestämma själv vilken färg som taket ska få.
  • Det finns många ljusslingor som kan styras med smarta hem lösningar som t.ex. Google Home, Alexa, Philips Hue m.m. Använd en produkt som är kompatibel med det så framtidssäkrar du din installation.

Om du vill montera led list i mitten av taket för att skapa snygga mönster så är detta betydligt mer komplicerat att göra men inte omöjligt! Detta åstadkoms genom att du monterar upp nya gipsskivor i taket och sedan fräser ut det mönstret du vill ha. I det frästa spåret monterar du sedan in antingen aluminium skenor eller flexibla plastskenor. Taket kommer du behöva både spackla och måla på nytt men resultatet kommer garanterat få många att stanna upp och bara titta!

Frästa spår för LED lister i taket

Ännu ett sätt att montera led lister i taket är att först montera upp paneler som hänger i taket och på baksidan av dom fäster du led slingor som lyser upp mot taket. Många gör detta med ljud absorberande paneler för att åstadkomma ett tyst rum som ser snyggt ut.

Paneler i taket med led lister monterade på baksidan

Kategorier

Guider

Artiklar

Nyheter

Tester

Meny
Välj fordonsmärke