Den ultimata guiden för LED slingor och LED lister

LED slingor är en enormt mångsidig ljuskälla. De kan sträcka sig över hela broar eller vara så korta att de får plats på ett finger. De finns alla ljusets färger och går att klä in så det är 100% vattentäta. Vill du ha riktigt avancerat ljus så finns det diodslingor där du kan kontrollera var lysdiods ljusstyrka och färg och skapa otroligt snygga ljuseffekter. De flesta av oss nöjer sig med den vanliga typen av LED slinga så det är den vi ska förhålla oss till.

Vad för typ av LED slinga är det du behöver?

Det finns några punkter du ska fundera på innan du införskaffar dig led slingor.

 • Ska de vara ute eller inne? Om de ska vara utomhus så kommer de med all säkerhet behöva någon form av skydd mot fukt då miljön utomhus kan bli väldigt fuktig. All typ av fukt, även luftburken fukt kan orsaka att diodslingor går sönder.
 • Längden. Du bör aldrig överstiga 5 meter i en kontinuerlig slinga. Om du skapar en slinga längre än så så kommer du lägga märke till att de lysdioderna längre bort än 5 meter lyser svagare. Detta har att göra med spänningen sjunker desto längre bort de måste färdas i LED slingan. För att lösa detta bör du förse slingan med ny matning (från samma strömkälla) var 5:te meter. Om du använder dig av RGB färg så kommer du behöva en RGB förstärkare.
 • Vilken färg vill du ha? En färg som du anser väldigt snygg och trevlig just nu kan med tiden bli tjatig och störande så tänk noga igenom ditt beslut. Testa gärna med några mindre bitar för att få bra insikt om det kommer passa bra.
Flexibel LED slinga, 200 lm/m
 • Har mycket ska det lysa? Ska det lysa upp något så bör du välja en starkare slinga eller montera två bredvid varandra. Diodslingorna är uppbyggda på olika sätt med olika typer av dioder. Vissa slingor har det väldigt tätt mellan varje lysdiod och uppfattar därför som starkare. Även typen av lysdiod har stor betydelse.
 • Vad har du för matning? Du finner vanligtvis 12 V i vanliga bilar men det kan även förekomma 24 V i lite kraftigare bilar så var säker på vad du har innan du köper. 24 V finner du i lastbilar och tyngre yrkesfordon. I vanliga hushåll är det 240 V. LED slingor finns både som 12 V och 24 V men för 240 V behöver du en strömadapter som omvandlar 240 V till antingen 12 V (det vanliga) eller 24 V spänning.

De här behövs till LED slingor

 • Strömkälla. Som strömkälla finns det i huvudsak 2 olika typer. Ström via en strömadapter eller ström via ett batteri. Val av strömadapter är dock inte helt lätt. Det första du måste veta är vilken spänning du vill mata dina diodslingor med. Den biten är rätt solklar men hur pass stark strömadapter behöver du? Du kan som regel aldrig använda en för stark (hög max ampere) men du kan använda en för svag. Vi uppger på samtliga våra slingor hur mycket ström de tar per meter så med den vetskapen ska du sen kunna räkna ut hur mycket den totala längden diodslinga kommer att förbruka. Om slingan förbrukar 3,5 A så ta då en strömadapter starkare än så, t.ex. 5 A.
240 V AC till 12 V DC strömadapter - 1 A
 • Kontroll, dimmer eller sensor. För att slå av och på ljuset så behöver du någon form av kontroll för att göra detta. Den vanligaste är en vanlig strömbrytare. För att kunna ställa in ljusstyrkan använder du dig av en LED dimmer och om du vill att de ska ske automatiskt när du närmar dig området som ska lysas upp så behöver du t.ex en rörelse sensor.
 • Monteringstillbehör. För att montera fast allt kan du behöva extra kablar, limpistol, skarvkontakter m.m.

Så här monterar en LED slinga

 • Börja först med att mäta ut hur lång slinga du behöver och kapa till slinga till önskad längd. Det brukar vara markerat med saxar på diodslingan vart du kan klippa av den.
 • Dra av en bit av pappret på baksidan av slingan och tryck fast den biten först. Dra sedan av mer och mer av pappret och fäst den bit för bit. Gör du så riskerar du inte att slingan klistrar fast någon annan stans under monteringen.
 • För att få diodslingan att sitta extra bra (speciellt om den hänger under något) så fixerar du fast den i båda ändarna med lite smältlim. Gör du inte detta finns risken att slingan släpper.
 • Stöter du på ett hinder du måste ta dig runt och kan inte föra led slingan över hindret så är det en bra ide att kapa slingan där, löda på kablar och dra kablarna på ett diskret sätt förbi hindret och sedan lösa på kablarna på den avklippta slingan och fortsätta monteringen.
 • Kolla nu in slingan till din strömkälla. Plus är normalt en röd kabel eller en svart med ett vitt sträck på. Skulle du koppla fel gör det inget, då är det bara att byta plats på kablarna.
Meny
Välj fordonsmärke