Inledning
Detta är en guide om hur du gör om en vanlig 30715617 / J1 PC168 glödlampa som finns i Volvo fordon till en LED lampa. Det du kommer behöva är:
  • Original lampan
  • W5W T10 LED lampa
  • Lite ståltråd
  • Lödkolv och lod
  • En liten tång
PC168-0
Demontering
Du bör använda skyddshandskar för detta moment då det finns en risk att man kan skära sig rejält. Ta en tång och greppa en av de små kontaktytorna och håll med andra handen i plastsockeln. Dra nu med tången uppåt tills kontakt ytan är lös. Ta sedan på andra sidan och gör likadant tills lampan och kontaktytorna kommer helt lös.
PC168-1
PC168-2
Du kommer behöva ta i en hel del för att lampan ska lossa. Glaslampan kommer gå sönder längst ner i hörnen men detta spelar ingen roll för den lampan behöver du inte något mer. Det du vill ha är kontaktytorna. När väl lampan är lös ska du frigöra kontaktytorna från glödlampans trådar. Detta sitter inte hårt fast och är väldigt enkla att ta lös.
PC168-4
PC168-3
Installation av W5W (T10) LED lampa
Så där ja, nu har du tagit bort glaslampan och ska nu installera en LED lampa av typen W5W, även käns som T10. W5W lampan bör helst vara anpassad för CAN-bus. Lampan som används i denna guide är denna W5W LED lampa för canbus. Rulla ut lite ståltråd och rengör den med t.ex. sandpapper eller slipduk så allt rost och smuts avlägsnas. Klipp sedan ståltråden i små bitar och bocka ändarna i 90°. Det går mycket lättare om du förlöder ändan på tråden, sen så är det bara att sätta dit tråden och värma lodet så är den på plats. När du ska löda underlättare det enormt mycket om du kan fixera lamporna under processen. Löd fast trådarna på var sin sida som bilden visar. försök att få tråden att sitta med så lite lod som möjligt, sätter du för mycket får du problem att få ner lampan i plastsockeln. Ståltråden ska sedan ligga tätt intill sidan av kretskortet, ta med tången och pressa den på plats.
PC168-5
PC168-6
Ta en liten mejsel eller liknande och vidga upp ett litet hål i botten av sockeln som bilden visar, detta underlättar nästa moment. Skjut in diodlampan i plastsockeln och låt trådarna komma ut genom hålen vi just vidgade. Ta nu en liten mejsel och pressa in ståltråden så den är innanför plastväggen som vi vidgade hålet i. Är ståltråden utanför de väggen kommer du inte få dit kontaktytorna.
PC168-7
PC168-8
Kontaktytorna måste nu justeras för de är mest troligen vinda från demonteringen. Toppen av kontaktytan, den med en liten bula ska ha en vinkel på ca 90°. Motsvarande sida ska  ha en V-form med så stor vinkel som möjligt. V formen fungerar som en backspärr för att kontaktytorna ska glida upp igen. Är denna V-form för platt så glider kontaktytan upp och är den för stor så får du inte in kontaktytorna i sockeln. I vissa utrymmen blir denna lampa för lång. Det är ok att klippa av canbuslampans stift en aning för att få in lampan längre mot botten. OBS, detta gäller endast denna typ av lampa med kretskort som stift. Sätt nu tillbaka kontaktytorna, du bör inte få dit dem för hand, då är V-vinkeln för liten, de ska vara så jävligt som möjligt att få dit dem, så sitter de som bäst. Böj ju upp ståltråden och klipp av resten.
PC168-9
PC168-10
Ta Daaa, en LED lampa med Volvo 30715617 – J1 FC168 sockel. Stylingwebbens  W5W LED lampa för canbus är starkare än Volvo 30715617 – J1 FC168 lampa och som ni ser är ljuset betydligt vitare. Du kan dock använda precis vilken färg du vill 🙂 Vi säljer numera PC168 sockel löst så det är endast att trycka dit valfri W5W lampa utan att löda. Vi säljer även hela PC168 LED lampor
PC168_LED_lampor

Kategorier

Guider

Artiklar

Nyheter

Tester

Meny
Välj fordonsmärke