Vi förstår att det kan vara besvärligt att veta vilken typ av lampa som behövs vart. Alla bilar har olika uppsättningar av lampor. Att hitta informationen i instruktionsboken för din bil kan även det vara besvärligt, många vet inte ens vart de har instruktionsboken.

Det är därför vi på Stylingwebben har utvecklat Sveriges mest kompletta lampguide för bilar av alla märken och modeller. Nu slipper du söka reda på vilken lampa du behöver, lampguiden fixar det enkelt åt dig!

Fyll bara i vilket märke, modell och årtal ditt fordon har så kommer lampguiden lista upp alla lamptyper som passar just ditt fordon. Du kan sen enkelt välja de lampor du behöver. Om du är osäker på vad det är för fordon du har kan du med hjälp av bilens registreringsnummer kolla upp det på Transportstyrelsen Transportstyrelsens bilregister.

Välj bil här:

Lampguide för innerbelysning

Precis som vanliga lampor till en bil så är det stor variation på lamporna till instrumentbelysningen och innerbelysningen i bilar. Denna information var för komplex att inkludera i denna lampguide så vi har skapat en egen guide just för innerbelysningen. Information kommer kortfattat från våra kunder, forum m.m. så det inte finns någon annan liknande guide tillgänglig.

Vill du hitta lampor till din instrumentbelysning så hittar du här en länk till lampguide för innerbelysning.

Lampor i bil

I din bil finns det många olika ljuskällor och det är viktigt att du vet vad ljuskällorna kallas för att kunna hitta vilken lampa du behöver. En bil har över 60 st olika ljuskällor så som helljus, halvljus, bromsljus, indikatorlampor och mycket mera. För att röra till den ännu mer så har alla biltillverkare olika lamptyper till olika funktioner, det är kortfattat en enda stor röra.

För att ta reda på vilken lampa som behövs är det säkraste sättet att ta lös den befintliga lampan och läsa vad som står på lampan och köpa en lika dan lampa. Det kräver dock som tidigare nämnt att du måste ta lös lampan för att bara ta reda på vad det är få lampa. Detta låter enkelt men det är inte alltid så då många tillverkare vill vara speciella och sätta sina egna namn och beteckningar på lampan istället för vad de egentligen heter. Vill du inte göra detta så är Stylingwebbens lampguide det bästa sättet att ta reda på lamptypen du behöver. När du väl angett vad du har för bil så får du direkt förslag på lamptyper som passar just din bil.

Är du intresserad av vilka lampkombinationer som är tillåtna att användas samtidigt på den bil så klicka på länken just angiven.

Nedan ser du de mest vanliga lamporna du finner i bilar och med en beskrivning av dess funktion.

Lampor för helljus

Används nattetid och skymning för att lysa upp vägen maximalt men får inte användas om det kan blända andra trafikanter. Detta är normalt sett bilens starkaste lampor och har ett vitt ljus.

Lampor för halvljus

Detta ljus används vid normal körning både dagtid och nattetid för att dels köra bilen synlig för andra trafikanter samt lysa upp vägen. Detta ljus ska inte förväxlas med varselljus! En del gånger delar halvljus och helljus samma lampa som t.ex. H4. Halvljus har ett vitt ljus.

Lampor för varselljus

Fyller samma funktion som halvljuset med då denna typ av ljus är betydligt svagare så får den användas vid goda siktförhållanden. Bra exempel på detta är BWMs Angel Eyes. Delar ofta lykta med hel och halvljus och har ett vitt sken.

Lampor för dimljus

Används vid körning i dimma eller kraftig nederbörd. Detta ljus sitter under strålkastarlyktan och finns inte på alla bilar. Ljuset är begränsat och menat att endast lysa upp vägen närmast bilen för att uppmärksamma andra trafikanter om bilens närvaro. Dimljus har ett vitt sken.

Lampor för parkeringsljus

Används för att tydligt visa upp bilen vid parkering. Parkeringsljus och positionsljus är vanligtvis samma lampa och har ett vitt ljus fram på bilen och rött bak.

Lampor för positionsljus

Markerar bilens förekomst och bredd. Positionsljus och parkeringsljus delar vanligtvis samma lampa. Lampan förekommer integrerad i huvudstrålkastaren, delar lykta med blinkersljus eller har en fristående lykta. Vitt ljus fram och rött ljus bak på bilen.

Lampor för bromsljus

Lyser när bilen bromsar. Sitter endast bak på bilen och har ett rött ljus. Delar ofta lampa med positionsljuset. Bromsljuset kompletteras ofta med ett “Högt placerat bromsljus / Tredje bromsljus” för att tydliggöra inbromsningen.

Högt placerat bromsljus / tredje bromsljus

Kompletterar bromsljuset för att tydliggöra inbromsningen. Sitter i mitten av bilen ovanför eller under bakrutan och har ett rött ljus.

Lampor för blinkersljus

Visar med ett blinkade ljus vart bilen tänkt att svänga. Förkommer både bak och fram på bilen och har ett orangegult sken.

Lampor för nummerplåtsbelysning

Lampan som lyser upp registreringsskylten. Lampan ska ha vitt sken.

Lampor för bakljus

Lampa med rött sken som endast sitter bak på bilen. Det röda skenet tydliggör bilens bredd och orientering (rött sken = bak på bil). Positionslampan (vitt ljus) är bakljusets motsvarighet på framsidan av bilen.

Lampor för backljus

När du lägger i backväxeln så tänds denna lampa för att lysa upp bakom bilen.