Vilka lampor vi får ha påslagna, alltså tillåtna ljuskombinationer, vid vilka tillfällen är normalt sett något vi sällan behöver tänka på då våra bilar är så användarvänliga. Du sätter dig i bilen och slår på den så brukar den sköta det mesta själv. Detta ändras dock snabbt så fort du lägger till någon form av ljuskälla eller helt enkelt äger en gammal bil. Så vilka ljuskällor får du använda samtidigt och under vilka förhållanden? Ja det är just det vi ska reda ut i detta inlägg.

En bil har många ljuskällor men de vi ska prata om är de som sitter på utsidan av bilen och lyser med ett fast sken. Interiör lampor och blinkerslampor är sådana lampor vi inte kommer inkludera.

Tillåten belysning då sikten är god

Detta gäller för dagtid när vädret inte försämrar sikten så som när det regnar eller är dimmigt.

Dessa lampor får då använda:

  • Halvljus eller varselljus, dock ej båda samtidigt
  • Parkeringsljus / Positionsljus (är i princip alltid samma lampa)
  • Bakljus
  • Skyltbelysning

Lampor du ej få använda är helljus, extraljus och dimljus.

Väg med bra sikt

Tillåten belysning då sikten är nedsatt

Med nedsatt sikt menar vi då det varken är bra eller dålig sikt så som när det är skymning, gryning, snö, regn eller dimma. Det är inte bara din sikt som är viktig utan även hur pass bra andra menisker i trafiken kan se dig. Ser inte en gångare som ska över vägen att du kommer så är det så klart inte en bra sak.

I dessa fall är som vi tidigare nämnt inte tillåtet att använda varselljus även kallat DRL belysning. Här ska som minimum halvljus användas men även dimljus kan användas som kortfattat har två funktioner. Dimljuset lyser upp vägen mycket nära fordonet för att uppmärksamma andra trafiktanter vart din bil befinner sig. Den andra funktionen är att förbättra sikten även om räckvidden är begränsad.

Utöver detta är det samma reglar som under god sikt, positionljus/perkeringljus, bakljus och skyltbelysning ska vara påslaget.

Lampor du ej få använda är helljus, extraljus.

Dimmig väg

Tillåten belysning då sikten är dålig

Detta gäller då du knappt kan se något, nämligen på natten. Den generella regeln här är den att du måste kunna se bra men du får inte blända andra. Detta innebär att när du är själv så kan du ösa på med samtliga lampor du har på bilen, helljus, halvljus, dimljus, varselljus, extraljus m.m. Allt är tillåtet så länge du inte stör någon annan.

När du dock befinner dig runt andra menisker så måste du tänka på att inte blända dessa i onödan och dessutom presentera din bil på ett lagligt korrekt sätt.

Dessa lampor måste du ha påslagna även vid möte av andra trafikanter:

  • Positionsljus. Denna belysning är något som visar vart hörnen på din bil befinner sig.
  • Halvljus. Halvljus anses vara tillräcklig belysning för att se vart du kör men så pass svag att den inte bländar.
  • Bakljus. Detta ljus indikerar baken på din bil för att förhindra att du blir påkörd bakifrån. Bakljuset sitter ofta i samma lykta som bromsljuset.
  • Skyltbelysning. Detta är lampan som lyser upp din registreringsskylt.
Belysning i natten

Får jag blanda olika typer av ljuskällor?

Ja det får du. Du får blanda halogenlampor, LED lampor och xenonlampor hur mycket du vill så länga de är av rätt färg och ljusstyrka. Något viktigt att tänka på är där du ändrar ljuskällan från t.ex. halogenbelysning till LED belysning så ser ofta lampan väldigt annorlunda ut. Den annorlunda formen har därför en annan ljusbild och kan i en lykta rikta ljuset helt fel. Så så länge färgen, ljusstyrkan och ljusbilden är densamma som originallampan så är det fritt att blanda hur du vill då ljuset kommer vara precis som tillverkaren av bilen avsedde det att vara.

Extraljus med positionsljus, är de tillåtna?

Extraljuslamporna i sig är helt lagliga men de placeras alltid fel! De får nämligen inte placeras i mitten av bilen. I mitten av bilen ska det vara 600 mm av rent utrymme, de vill säga att det får inte sitta några ljuskällor där i huvud taget, inte ens reflexer (ljuskällor som inte är påslagna är helt okej, så som extraljus, LED ramper m.m.). Positionsljusen får från sidan av bilen som max sitta 400 mm in mot mitten. Om dina extraljus har inbyggda positionsljus kan det vara en bar ide att slå av dem om du inte vill råka ut för böter.

I TSFS 2013:63 finner vi:
Installationskrav
57 § Främre positionslyktas placering i sidled får vara högst 400 mm på bil och avståndet mellan de inre kanterna av de lysande ytorna på lyktorna ska vara minst 600 mm.

Perfekt exempel på olaglig belysning

Lampor till bilen

Backlampa / Backningsstrålkastare

Denna lykta används så fort du backar med ditt fordon. I många fordon så sitter den en väldigt klen lampa som ger otillräcklig upplysning. Att uppgradera till en starkare LED lampa är att rekommendera.

Tillåtna färger: Vit

Dimstrålkastare

Dimljuslampor

Dimljus används vid dålig sikt för att synliggöra bilen för andra trafikanter. Dimljuset är en starkare variant av det befintliga positionsljuset. Detta ljus får endast användas vid dålig sikt så som vid nederbörd och dimma. Används detta ljus under förhållanden där det annars är klar sikt så kommer trafikanter bländas av det starka ljuset.

Tillåtna färger: Vit och gul

Dimbaklykta

Dimbakljuset är kortfattat en bakre dimljus som har syftet att synliggöra din bil bakifrån vid dålig sikt. Dimbakljuset är en starkare variant av det befintliga positionsljuset. Dimljuset och dimbakljuset har samma regler för när detta ljus får användas.

Tillåtna färger: Röd

Extraljus / Fjärrstrålkastare

Extraljuslampor

Används tillsammans med helljuset för att öka sikten. LED ramper är en populär produkt för just detta. Detta ljus får endast användas nattetid när inga andra trafikanter kan bli bländad av det starka skenet. Det är full tillåtet att använda extraljus, halvljus, helljus och dimljus samtidigt under dessa förhållanden.

Tillåtna färger: Vit och gul

Halvljusstrålkastare

Halvljuset kan användas hela tiden förutom när varselljus används.

Tillåtna färger: Vit och Gul

Helljusstrålkastare

Helljuset ökar sikten markant vid mörker. Det används tillsammans eller istället för halvljus. Helljuset får endast användas när det inte bländar andra trafikanter.

Tillåtna färger: Vit och Gul

Parkeringslykta / Positionslykta

Både parkeringsljus och positionsljus delar lampa i de allra flesta bilar.
Parkeringsljuset är till för att uppmärksamma andra trafikanter att där står bilen parkerad, t.ex vid en parkeringsficka efter vägen.
Positionsljuset är till för att markera upp hur bilen är positionerad.

Tillåtna färger: Vit framåt, Röd bakåt, Gul/Orange om den är inbördes sammanbyggd med lyktor för sidokörriktningsvisare eller i sidomarkeringslyktor.

Många som stylar sina bilar älskar att byta ut dessa lampor till blåa lampor. Bytet är dock kortvarigt då polisen direkt stoppar och bötfäller dessa bilar.

Sidomarkeringslykta

Fungerar på samma sätt som positionsljus fast sitter på sidan av bilen.

Tillåtna färger: Gul / Orange

Skyltlykta

Skyltbelysningen lyser upp registreringsskylten. Denna lampa har som krav att alltid vara påslagen under alla förhållanden.

Tillåtna färger: Vit

Stopplykta

Bromljus varnar bakomliggande förare att bilen bromsar in.

Tillåtna färger: Röd

Varsellykta

Används istället för halvljus under dagtid när sikten är god. Får ej användas tillsammans med halvljuset. Vanliga varselljus är t.ex. BMW’s angel eyes (lysande cirklar runt lamporna).

Tillåtna färger: Vit

Kategorier

Guider

Artiklar

Nyheter

Tester

Meny
Välj fordonsmärke