Test: Värmeutveckling av xenonlampor

Testet

Många pratar om det, många är rädda för det men väldigt få vet sanningen. Stylingwebben.se tar nu itu med frågan på allvar! Nu testar vi hur varma xenonlampor blir samt hur varm en vanlig halogenlampa av samma sort blir i samma miljö.

Vi började med att rigga upp en bräda med ett hål, lämpligt stort för testets H7 lampor. Ovanpå lamporna satte vi en glasburk för att simulera ett lamphus. På glasburken satte vi 3 st tejpbitar för att kunna mäta av temperaturen (med laser). Varje lampa fick vara tänd i 30 minuter varefter vi mätte resultatet.

H7 lampaBottenMittenToppenBallast
55W Halogen127°80°79°
35W Xenonlampa95°67°76°55°
55W Xenonlampa111°72°84°61°
75W Xenonlampa134°95°113°71°
Slutsats

Både 35 W xenonlampor och 55 W xenonlampor är betydligt svalare än de normala 55 W halogenlamporna och kan därför användas på de flesta ställen där vanliga 55 W halogenlampor används utan någon risk för överhettning.

Man såg snabbt att 75 W xenonlampan gick raskt upp i temperatur och blev i slutändan varmare än en vanlig halogenlampa på 55 W. 75 W Xenonlampor bör därför endast användas där gott med utrymme finns för värmen att sprida sig, t.ex stora strålkastarlyktor eller extraljus lyktor.

Värt att notera är att både 55 W halogenlampan och 75 W xenonlampan hade fått lite lägre temperaturer om de hade varit monterade mot en plåt då plåten hade hjälp till att sprida värmen lite bättre.

Detta test gjordes på stylingwebben högkvalitets-xenonlampor och vi kan inte garantera att andra budget lampor håller samma låga temperatur.

Ställ en fråga
Meny

Guide för innerbelysning