Kabelsleeving är något som funnits länge men det har i huvudsak endast används för praktiska ändamål. T.ex. som värmeskydd för kabeln på ett strykjärn eller för att bunta ihop flertalet mindre kablar för att hålla det mer organiserat. När PC modding började ta fart så sökte PC moddare fler sätt att snygga till sina datorer och det var då kabelsleeving tog fart på allvar.

24-pin sleevad med paracord i tre färger

Sleevade kablar är kortfattat vanliga kablar som har något slags extra hölje på sig, vanligtvis kabelstrumpa eller paracord. 

Skillnaden mellan paracord och kabelstrumpa är de vävda trådarnas stocklek ock material. Paracord har en tygliknande känsla och har väldigt små hår-tunna trådar. Kabelstrumpa har tjockare trådar och är gjorda av plast.

Det finns både för och nackdelar med båda materielen men i slutändan handlar de om hur de ser ut. Eftersom paracorden har betydligt tunnare trådar blir det vävda mönstret mycket tunnar och finare. Detta gör även att den inte kan expandera så mycket. Kabelstrumpan får ett grövre mönster som reflekterar ljuset betydligt mer på grund av sitt plastiga martial. Då kabelstrumpan inte är lika tätt vävd som paracorden så kan kabelstrumpan innehåll variera betydligt mer i storleken är paracorden kan.

Storlek på sleeving

Storleken har betydelse! Du kan inte bara ta vilken en slumpmässig kabelstrumpa eller paracord och förvänta dig ett bra resultat.

Det finns två huvudsakliga faktorer som bestämmer en sleevings storlek. Det första är antal trådar som används och det andra är trådarna diameter.

Trådarna eller också kallat filament är vad som ger sleevingen dess karaktär. Om filamenten är tunna framstår sleevingen som väldigt slät och tät. Desto tjockare trådarna är desto grövre ser sleevingen ut.

Låt oss jämföra paracord och kabelstrumpa. Paracorden använder sig av supertunna fibrer som är väldigt tätt vända och påminner mycket om tyg. Kabelstrumpan använder sig av tjockare plasttrådar och därav både känns och ser mycket grövre ut.

Kabelstrumpan för datorkablar finns huvudsakligen i 3 olika storlekar

 • Den första är 16*3 filament med en filament-diameter på 0,20 mm.
  I detta fall måste kabelstrumpan expandera en aning för att få plats med AWG 18 kablar. Kabelstrumpan kommer sitta tätt mot kabeln och framstå som väldigt slimmad.
 • Den andra är 16*3 filament med en filament-diameter på 0,25 mm.
  Detta är den perfekta storleken då den inre diameter än i princip densamma som kabelns yttre diameter. Detta gör att kabelstrumpan inte måste expandera när den träs på men den behöver inte heller tänjas ut dras i för att få den att ligga tight mot kabeln. Då kabelstrumpan inte expanderar glider inte trådarna isär och därmed behåller den sin täta vävning.
 • Den sista storleken är 24*3 filament med en filament-diameter på 0,20 mm.
  Denna storlek är den absolut vanligaste storleken och den är superenkel att få tag på, nästan alla sleeving fabriker tillverkar den. Den har en yttre diameter på 4.0 mm, och en inre diameter på 3,2 mm vilket är 1,2 millimeter större än kabeln. I detta fall får du ett mellanrum mellan kabelstrumpan och kabeln, detta både känns och syns tydligt. För att motverka detta så kan man försöka dra i kabelstrumpan för att försöka göra den mindre. Det fungerar, filamenten blir dessutom tätare. Nackdelen är att det är enormt mycket jobb me detta och du kan räkna med att ha enormt ömma fingertoppar när du är klar. De sleevade kablarna blir dessutom stenhårda att jobba med. En annan nackdel är att ändarna kan vara problematiska att få in i plastsockeln då det är fler filament som ska in. Kortfattat är de enda fördelarna med denna storlek att de är lätt att få tag på och att de har efter allt arbete en tätare täckning än de andra storlekarna.

Förberedelser inför sleeving

Det första du måste ta reda på är vilka färger du vill använda dig av. Du kan t.ex. använda samma färger som ditt moderkort eller grafikkort använder sig av för att få ett mer enhetlig intryck.

Det finns olika tekniker på hur du fixerar fast sleevingen i slutet av kablarna och du måste bestämma dig för hur du vill att det ska se ut. Två vanliga metoder är att antingen använda sig av en krympslang eller använda en tändare för att smälta fast sleevingen i kabeln.

När du väl har bestämt dig för vilka färger som gäller så måste du ta reda på hur mycket kabelstrumpa eller paracord du behöver. Mät upp den totala längden på dina kablar du ska sleeva. Köp sedan den längden +15% extra för att vara säker på att det kommer räcka. Det är lätt man gör mindre misstag så man måste sleeva om en kabel och då är det alltid bra att ha lite extra.

De verktygen du behöver är normalt sett:

 • En kabeltång för att kapa av kablar och sleeving med.
 • En varmluftpistol eller en tändare för att krympa krympslang eller smälta sleevingen.
 • Modding verktyg för att ta lös stiften ifrån plastkontakterna.

När du har allt detta så är du redo för att börja sleeva!

Så här sleevar du dina kablar

Börja med att mäta upp en bit sleeving som är lika lång som kabeln. Innan du trär på den så kan det vara en smart ide att ta en bit tejp och tejpa runt själva stiftet då stiftet annars har en tendens att haka tag i sleevingen när man för igenom den. 

För ni in kabeln in i sleevingen. Tekniken för att få igenom den helt är lite av en trycka/dra rörelse. När väl hela sleevingen är på ska du lätt sträcka ut sleevingen över kabeln. Du kommer då se hur mycket som måste tas bort för att få en exakt längd på sleevingen. Kapa markera och kapa av sleevingen till rätt längd. Du kan nu använda den sleevingen som mall för alla övriga kablar i samma längd så du inte behöver mäta upp på samma sätt för varje kabel.

Du kan du fixera sleevingen på två sätt.

 1. Smält fast sleevingen in liten bit in på stiftet genom att värma upp den med en tändare. Medan sleevingen fortfarande är i smält form så tar du med fingertopparna och pressar ihop sleevingen så den inte ser ut som en klump, För en en riktigt snygg lösning kan du först trä en bit krympslang över ändan och sedan smälta sleevingen genom krympslangen. Både paracord och kabelstrumpa har en betydligt lägre smältpunkt än krympslangen så du kan värma upp krympslangen så mycket att du smälter innehållet. Låt det svalna och ta bort krympslangen.
 2. För över en bit krympslang och krymp den med en värmepistol eller en tändare.

Grattis din första kabel är nu sleevad! Nu har du bara resten kvar att göra 🙂

Kategorier

Guider

Artiklar

Nyheter

Tester

Meny
Välj fordonsmärke