LED belysning är något vi på Stylingwebben brinner för. Vi började så tidigt som 2009 att sälja våra allra första LED-lampor. Vi både förnyar och utökar ständigt vårt sortiment med led lampor till bil och led lampor till 12 V så besök oss ofta eller följ oss på sociala medier för att hålla dig uppdaterad med den senaste typen av LED belysning.

LED belysning till bil är ett stort område att täcka då det finns så otroligt många olika LED lampor och halogenlampor att finna i en bil. De minsta lamporna hittar du inte ens i instruktionsboken för din bil. För att ta reda på vilken typ av lampa du vill byta ut är det alltid säkrast att ta lös lampan och se vad som står angivet på den eller helt enkelt jämföra med de LED lampor och halogenlampor vi har. Våra 12 V LED lampor till bil har en väldigt utförlig beskrivning där du finner vad lamporna kallas både i EU och övriga världen.

Xenonlampor till bilen

Den absolut vanligaste lampor och ljus som byts ut till 12 V LED belysning är parkeringsljuset. Att ha ett kristallvitt ljus i lyktan ser helt enkelt väldigt snyggt. Det finns även de fordon som är utrustade med xenonljus men har vanliga glödlampor som parkeringsljus. Xenonlampans supervita sken gör att glödlampan ser ut som ett brinnande stearinljus och den kombinationen är definitivt inte vidare snygg. Byt därför ut glödlamporna till LED ljus så kommer du se att det matchar betydligt bättre. De vanligaste lampor och ljus du finner utanpå bilen som eftermonteras är LED ramper och extraljus.

Du kanske lagt märke till att vissa bilar har en väldigt vit tydlig registreringsskylt? Det är för att den belyses av ett starkt vitt led ljus.

Halogen vs Led

FAQ

Vad står LED för?

LED står för lysdiod som kommer från engelskans ”Light Emitting Diode”. Det är därför vi även kallar LED lampor för diodlampor då de just är gjorda av en form av dioder som avger ljus.

Vad för livslängd har en LED lampa?

Detta varierar kraftigt på många faktorer med den maximala livslängden brukar variera mellan 15 000 – 50 000 timmar. Det som gör att diodlampor går sönder i förtid är i många fall för hög värme. LEDs trivs inte när det är för varmt. CANbus LED lampor har extra resistorer monterade på sig för att lampan ska efterlikna en halogenlampa och därav lura systemet. Det resistorerna gör är att de förbrukar ström och avger det i form av värme. Om diodlampan inte kan göra sig av med den extra värmen så tar lysdioderna skada och lampan går sönder i förtid. En bra design på bildiodlampan är väldigt viktig. En annan faktor som kan korta ner livslängden på LED lampor och ljus är fuktig omgivning. Elektronik i en fuktig miljö är sällan en lyckad kombination. LED ramper och extraljus utsätts för mycket vatten och därför är det extra viktigt att LED ramper är näst intill helt vattentäta så fukt inte kryper in och tar kol elektroniken. Använder du LED belysning till bil är det därför viktigt att lampan inte blir för varm och inte utsätts för fukt. Billiga LED lampor frångår ofta dessa regler och dessutom byggs de upp av komponenter med dålig kvalitet så var extra vaksam när du köper diodlampor till bil om lamporna är billiga. 12 V LED lampor lever lika länge som 24 V LED lampor och 240 V LED lampor.

LED vs Halogen vs Lågenergilampa, vilken är bäst?

Först kom halogenlampan redan 1879. 1982, över 100 år senare så började lågenergilampan användas i form av lysrör. Lägg på 30 år och det var först då LED lampor verkligen började användas på allvar och i dagsläget är det nästan bara LED belysning som gäller.

Halogenlampor förbrukar extremt mycket mer ström och tillverkar väldigt mycket värme. Vi vill inte att lampor ska värma saker, vi vill bara att de ska lysa och inget annat! Lågenergilampa blir mindre varm fast har samma ljusstyrka därav mer effektiv och drar mindre ström än halogen. Samma jämförelse kan du göra med LED belysning och lågenergibelysning. Diodlampor är betydligt svalare och ger samma ljus och därmed bättre.

En annan väldigt bra fördel LED lampor har är att de inte är gjorda av glas och kan därför vistas i betydligt tuffare miljöer så som i bilar, husvagnar, lastbilar m.m.

Vi på Stylingwebben tycker att den absolut största fördelen är att du kan få tag på LED belysning i olika färger som blå, grön, gul, lila, rosa och röd. Visst kan man dra å en film på en halogenlampa men då förlorar man mycket av ljusstyrkan och livslängden är fortfarande väldigt kort på halogenlampor. Det ENDA den vanliga halogenlampor är bäst på är ljusspridningen. Glödlampor sprider ljuset väldigt mjukt och finns i nästan alla riktningar förutom där lampbasen blockerar ljuset.

Led vs Halogen vs Lågenergilampa

Blir LED lampor varma?

Vi skrev just att de var svalare än både halogen lampor och lågenergilampor men de betyder inte att de är konstant svala. Desto mer ljus en lysdiod ger ifrån sig desto mer värme producerar den, det går som hand i hand med varandra. LED lampor för strålkastare är byggda för att ge ifrån sig en hög mängd ljus och därmed blir de varma. De tillverkarna gör då är att de monterar på små kylflänsar med ev. en fläkt eller monterar på stora flätor av aluminium som är menade att leda bort värmen från lysdioderna så de inte tar skada.

Led lampor

Det är ingen direkt värme skillnad mellan 12 V LED lampor och 24 V LED lampor. Du behöver inte oroa om du köpt en LED ramp. LED ramper har inbyggda kylflänsar som tar hand om värme problemet och dessutom kyls led rampen konstant av när du kör runt med din bil.

Min bil varnar för diodlamporna, vad är felet?

1991 började Mercedes-Benz W140 som den första bilen att använda ljus-övervakningssystemet CANbus för att övervaka sina lampor och ljus. CANbus är ett intelligent system som känner bland annat av om lampor i bilen är defekta. Hur exakt canbus fungerar mellan olika bilmodeller kan skilja rätt mycket. Vissa system är känsligare än andra och kan därför hantera LED belysning olika.

CANbus system känner i huvudsak av hur mycket ström en lampa förbrukar. Om lampan är trasig förbrukar den inte tillräckligt med ström och systemet varnar då att lampan är defekt. Det är har problemet med diodlampor börjar. All typ av diodbelysning drar väsentligt mindre ström än vanliga halogenlampor och därför tror systemet att lamporna är defekta. En välkänd fördel med LED belysning bekämpas nu av bilens CANbus system emot, strömförbrukningen.

Hur gör man då för att för diodlampor att fungera med bilar som har CANbus system? Svaret är rätt enkelt men svårt att utföra, LED lampans effekt måste ökas. För att åstadkomma detta monterar tillverkarna fast extra motstånd på lampan och på så sätt ökas effektförbrukningen. Det låter lätt att göra men detta ökar även värmeutvecklingen av lampan. Som vi tidigare skrev så tar hög värme livet av lysdioder så det är här problemet är. Hur mycket mycket motstånd kan man montera på lampan utan att den överhettas? De sätter så klart så mycket de kan för att få lampan att likna en riktig halogenlampa. De fungerar att göra så på de flesta bilar men det finns några tillverkare som har tuffare CANbus-system som nästan kräver att lampan förbrukar lika mycket som en vanlig halogenlampa och på dessa bilar fungerar det helt enkelt inte med CANbus lampor.

Diodlampor till bilen

Finns det inget man kan göra åt detta då? Jo det finns faktiskt en lösning så du kan ha LED belysning i din bil även om du har ett väldigt tufft CANbus system. Lösningen är då att installera parallellt med lampsockel en extra effektresistor. Du har nu flyttat den extra värmen bort från lampan och dessutom belastat kretsen med en effekt som motsvarar en halogenlampa av samma modell.

Kan jag använda LED lampor i fordon för 24 V?

Ja det kan du men du kan inte använda 12 V LED lampor, du måste använda dig av en LED lampa för 24 V eller multi volt diodlampa som fungerar som både en 12 V diodlampa och en 24 V diodlampa.

Är LED lampor till bil olagligt?

LED ljus i sig är inte olagligt men använder du fel färg eller ljusstyrka på dina lampor och ljus till din bil så kan det vara olagligt. En bra grundregel du kan tänka på när det kommer till LED lampor för bil är att hålla dig till samma färg om orginalljuset. Fram på bilen ska det vara vitt och gult sken. Du kan därför ha gula hel/halvljus om du vill ha det. På sidan av bilen ska det endast vara gult ljus. På baksidan av bilen så är det gult och rött sken som gäller. Den enda lampan som inte följer denna regel är backljuset, den kan du ha hur stark du vill och vilken färg du vill.

Det kan tänkas se väldigt snyggt ut med LED belysning under bilen men ställ dig frågan då vilken färg ljuset har under bilen normalt sett, exakt, det finns inget ljus där och därför är det inte heller tillåtet att ha belysning under bilen.

Inuti bilen finns det bara en regel och det är att ljuset där inne inte får störa de andra trafikanterna. Att t.ex. montera kraftiga blixtljus riktade utåt är inte tillåtet bara för att lamporna befinner sig i bilen. Att byta ut instrumentbelysningen till en annan färg stör ingen så en sådan grej är helt tillåten. Det är även tillåtet att montera dit ny typ av led belysning som t.ex. under stolarna.

Utan på bilen som t.ex en LED ramp är helt okej att montera så länge LED rampen endast lyser tillsammans med helljuset. Du kan även montera en extra strålkastare bak på bilen som lyser när du backar.

Vilken LED färg är starkast?

Lysdioder finns i en uppsjö av olika färgen med de absolut vanligaste är vit, blå, röd, grön och gul. Den starkaste för det mänskliga ögat är vit och de vi upplever som svagast är röd.

Varmvit och kallvit ljus, vad är det?

Det är en beskrivning av det vita ljuset från dina lampor och ljus och hur vi upplever ljuset. Ett varmvitt ljus upplever vi som ombonat och hemtrevligt. Varmvitt ljus finner du i våra hem, nästan all vår belysning i hemmen är varmvit. Ett stearinljus har ett väldigt varmvitt ljus. Solen mitt på dagen har ett helt vitt ljus. Ett kallvitt ljus känns kallt och känslan man får av det är som en kall vinternatt när det är fullmåne. Desto varmare ett ljus är, desto rödare blir det. Desto kallare ett ljus är, desto mer blått blir det.

Diodlampor till bilen

Är LED belysning till bil starkare än vanliga halogenlampor?

Ja och nej. Det finns inget bestämt svar på detta då de två inte går att direkt jämföra på det sättet. En LED lampa till bil är i de flesta fall uppbyggda av många små lysdioder och hur stark lampan lyser beror helt på vilken typ av lysdioder det är och hur många och det är helt och håller upp till tillverkaren att bestämma. En annan faktor är hur tillverkaren valt att rikta sina lysdioder. En diodlampa kan ha väldigt starkt ljus på en sida av lampan och samtidigt vara betydligt svagare på den andra sidan eller helt sakna ljus. Ett bra exempel är en LED ramp. LED ramper har massa lysdioder riktade åt endast ett håll och då lysdioderna har ett riktat ljus så behövs inte reflektorer som riktar om ljuset. Hade LED ramperna riktat sina dioder åt alla hålla så hade de upplevts betydligt svagare och varit obrukbar att lysa upp vägen med..

Vilken lampa passar min bil?

Det första du måste ta reda på är vad lamptypen på lampan du vill byta ut heter. Enklaste och säkraste sättet att ta reda på det är att ta lös lampan och se om du kan finna en serie av bokstäver och siffror som t.ex. BA15s eller W21W/5W. Du kan sen via vår hemsida filtrera ut alla LED lampor som inte heter så. Resultatet du får då är de lamporna som passar din bil. Är det väldigt besvärligt att ta lös lampan så kan du se om det står angivet i instruktionsboken. Instruktionsboken har dock inte alltid rätt.

Hur kan jag få bättre ljus?

Förr var det vanliga extraljus som dominerade marknaden men på senaste tiden har LED belysning totalt tagit över detta område. Du kan installera en LED ramp även kallad LED bar. En LED ramp består av massa små diodlampor uppradade efter varandra. LED ramper är lätta att installera, håller bra och är väldigt prisvärda. Med det finns även en annan lösning och det är att byta ut dina halogenlampor i strålkastar lyktorna till LED lampor menade för just detta ändamål.

Belysning till bilen

Dimbar LED lampa, är det något ni har?

Ja, i princip går alla våra diodlampor att dimma men då krävs en LED dimmer designat för LED belysning. Använder du den inbyggda original dimmern i din bil så lär du inte kunna dimma lamporna normalt.

Lite kort fakta om LED

LED Belysning kommer från engelskans ”Light Emitting Diode” och översätts till svenska som lysdiod. Det är en ljuskälla baserade på halvledarmaterial som utstrålar inkoherent ljus inom ett smalt ljusspektrum då elektrisk ström flyter i framåtriktningen. Det finns tyvärr ingen enklare beskrivning än så.

Led belysning för bil

Under 1920-talet så uppfann ryssen Oleg Vladimirovitj Losev lysdioden men först 1962 kom den först kommersiella lysdioden med rött ljus ut på marknaden. Efter den röda färgen kom gröna tätt följt av den gul-oranga färgen. Kvar återstod den blåa färgen. Kunde man utveckla den blåa färgen så kunde man strax därefter även framställa vitt ljus. Det tog dessvärre över 30 år att utveckla den kommersiella blåa färgen som vi nu så väl känner igen. Lysdioder var länge väldigt svaga. Det var först på 1980 talet man lyckas ta fram lysdioder nog starka att användas i solljus. Diodlampor började dyka upp först på 2000-talet och har tagit ett stenhård grepp om marknaden.

12 V LED lampor är vår huvudsakliga specialite men vi säljer även 24 V LED lampor. 12 V LED lampor finner du i de flesta vanliga bilar, husvagnar och traktorer. De används för all typ av belysning som blinkerslampor, hel och halvljus, dimljus, bromsljus, bakljus, cupebelysning och mycket mer.

Kategorier

Guider

Artiklar

Nyheter

Tester

Meny
Välj fordonsmärke