Vad är CAN-bus?

CANbus som betyder på engelska ”Controller Area Network Bus” är kortfattat ett robust nätverk till fordon av micro kontrollenheter som är designade för att kommunicera med varandra utan att ha en styrande huvuddator. I en modern bil kan det finnas så många som 70 olika styrenheter t.ex. för motorn, växlingen, krockkuddarna, ABS,styrservon och ljusövervakningen. Det är just den sist nämnda vi ska fokusera på i denna artikel.

När tillkom CANbus-systemet?

Utvecklingen av CANbus nätverket började så tidigt som 1983 och släpptes officiellt 1986 men först 1991 så producerades den första bilen med ett CANbus system, en Mercedes-Benz W140.

Vilka fordon använder sig av CANbus?

Då utvecklingen av CANbus började i Europa så var det naturliga flödet att europeiska bilar så som Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen och Porsche var de först som fick CANbus systemet.Numera är systemet standard i de flesta bilar över hela världen. De vanligaste undantagen är budget bilar som inte är påkostade med extra funktioner. Det är 100% säkert att bilar innan 1991 inte har CANbus.

Hur vet jag om mitt fordon har CANbus?

Om ditt fordon varnar dig när en lampa är trasig så är det ett tydligt tecken på att ditt fordon har CANbus. Du kan även kontakta tillverkaren av ditt fordon och fråga dem direkt. Du kan testa detta självgenom att ta lös en viktig lampa från bilen yttre som t.ex. en halvljus lampa. Varnar fordonet för att en lampa är trasig så har fordonet CANbus.

Jag har bytt ut mina vanliga lampor mot LED lampor men nu varnar fordonet för trasiga lampor, varför då?

Ditt fordon har ett känsligt CANbus system och de ser LED lampor som trasiga lampor. CANbus modulen för ljusövervakning kan skilja kraftigt mellan biltillverkare och modeller. Vissa moduler kollar bara om ström kan färdas igenom kretsen, såna CANbus system godkänner även vanliga LED lampor.Andra moduler kan kontrollera strömförbrukningen. Är strömförbrukningen inte tillräcklig så varnar fordonet för trasig lampa. Som du säkert fått höra så drar LED lampor betydligt mindre ström än en vanlig halogenlampa så där har du anledningen till varningen. Hur mycket pass stor strömförbrukning som krävs skiljer mellan olika moduler och det är därför även LED lampor med CANbus funktion kan uppfattas som defekta.

Vad är CANbus LED lampor?

En vanlig halogen positionsljus lampa förbrukar ungefär 10 watt medan en LED lampa med samma ljusstyrka förbrukar 0,5 watt. CANbus systemkollar vanligtvis hur pass mycket watt en lampa förbrukar. Förbrukar inte lampan tillräckligt så tror systemet att lampan är trasig och varnar för detta.I vissa fall kan den rent av stänga av kretsen helt så LED lampan inte lyser alls även om den är hel.

För att bekämpa detta problem så monterar tillverkarna av LED lamporna på extra motstånd som inte har någon annan funktion än att förbruka ström. Extra motstånd innebär att lampan blir betydligt varmare för energin måste omvandlas till något annat och i detta fall, värme. Här skapas dock ett litet problem. Det är i de flesta fall inte möjligt att montera på tillräckligt med motstånd för att efterlikna en vanlig glödlampa. Detta är för att lampan blir för varm. Blir LED lampor för varma går lysdioderna snabbare sönder. CANbus LED lampor med någon slags kylanordning så som kylflänsar, fläktar m.m. gör det möjligt att använda kraftigare motstånd då värmen leds bort från lampan.

Fungerar inte en CANbus LED lampa i ditt fordon med CANbus-system så beror det på att tillverkaren inte lyckas montera på tillräckligt med motstånd för att lösa problemet på ditt fordon. CANbus diodlampan bör fungera på minst 80% av alla fordon.

Fungerar inte CANbus diodlampor på ditt fordon så finns det bara en lösning kvar och det är att installera extra effektmotstånd parallellt med lampsockeln. Då dessa motstånd befinner sig en bit bort från lampan så kan de bli betydligt varmare utan att skada lampan och därmed kan de belasta systemet betydligt mer. Denna lösning är lite besvärligare än att bara byta lampa men den har en stor fördel. Du kan du använda samtliga vanliga LED lampor utan CANbus funktion!

3156 P27W CANbus LED lampa med 27x SMD för 12 V

Varför blinkar mina blinkers-LED lampor för snabbt och oregelbundet?

Detta har faktiskt inget att göra med CANbus systemet men problemet grundar sig i samma sak, strömförbrukningen. Det är ett blinkers-relä som kräver ett visst motstånd för att inte varna om trasig lampa (varnar med snabbare blinkningar/klickningar). Lösningen är som vi nämnde ovan antingen testa CANbuslampor eller den mer säkra metoden att använda sig av effektmotstånd.

Kategorier

Guider

Artiklar

Nyheter

Tester

Meny
Välj fordonsmärke