Så länge datorer har funnits har datormodding funnits. Ja till en början var det inte stora saker som gjordes, det kunde t.ex. vara att datorchassit lackerades om till en annan färg eller att en 1:a byttes ut till en 2:a på den digitala displayen som visade vilken mhz en dator hade och vips så såg den ut att vara 100 mhz snabbare.

Fönster på datorchassin

Jag minns så väl min första PC jag moddade. Jag tog fram farsans sticksåg och sågade ut ett snyggt trekantigt mönster på sidan av chassit och limmade fast en plexiglasskiva på insidan. Hela datorchassit lackade jag sedan i färgerna röd och svart. På framsidan hade jag en digital display som visade temperaturen på en givare jag hade monterat fast på processorn. Det var en helt meningslös grej att göra då jag inte ens visste hur man klockade en dator, men de såg coolt ut. 

Fönster på datorer var något som inte fanns som standard. Datorer var skapade för tråkiga kontorsmiljöer och var inte menade att sticka ut på något sätt. Det fann lite olika metoder för att montera ett ruta. En metod nämnde jag här ovan där man enkelt bara limmade fast en ruta från insidan. En annan lösning var att använda sig av en I-gummilist och det tredje var att skruva fast rutan.

Datordetaljer

Det fanns så mycket att ändra som var rent av fult och opraktiskt. En sådan sak var skruvarna som höll sidoplåten på plats. En snygg och smidig lösning var att byta ut dem mot tumskruvar. Med tumskruvar kunde man nu snabbt öppna upp datorn om så behövdes, och de gjorde man ju minst en gång i veckan och ja, förr var inte detta standard utan du var tvungen att använda skruvmejsel för att öppna upp chassit!

När väl datorchassin började stansa ut hål för montering av extra fläktar så gjorde dom detta inte vidare bra. De var väldigt dåligt utstansat så luftflödet stryptes markant. En bra lösning på detta var att enkelt bara klippa bort det utstansade plåtgallret och ersätta det med sitt egna galler eller inte galler alls.

Belysning i datorer

På den tiden hade inte LED belysning kommit igång som det är idag och de som då var väldigt populärt var CCFL lysrör. Jag tycker än idag att dessa lysrör fungerar bra men de är klumpiga och har inte samma stora användningsområde som t.ex. LED slingor har.

Tiden snurrade på och de blev populärt att montera in extra fläktar i datorer. Då fanns det inte som standard några hål i datorchassin menade för fler fläktar, de fick man helt enkelt såga upp själv!

Vid detta skede började grafikkorten pratas om mer och mer. Hade man inte ett 3DFX kort så var man inte med i leken. De var nu datormoddingen kom igång på allvar. Grafikkort var något man vela visa upp och är än idag en huvuddel i våra datorer.

LED belysning smög sig in i alla möjliga komponenter så som i fläktar, datormöss, chassit m.m. och sen kom de coolaste av allt, vattenkylningen. Datormodding utan vattenkylning idag är som en varm sommardag utan något läskande att dricka.

Vattenkylning

Vattenkylning tog världen med storm det kunde gå så långt att hela datorer sänktes ner i olja (olja leder inte ström) och endast rörliga mekaniska komponenter så som hårddisk och cd-läsare hade man utanför. Ett snyggt sådant exempel är när man datormoddade om sin PC till ett akvarium. Det såg riktigt snyggt ut men det blev lite knepigt att byta ut komponenter.

Det var som standard att använda sig av mjuka genomskinliga plastslangar. Nästa steg var att färga vattnet, efter det kom UV färgen som fick slangarna att lysa. Man vill tro att det slutade där men nej. Hårda plaströr skapade ett mer stilrent utseende och t.o.m började dom använda kromade kopparrör.

Vela man datormodda med vattenkylning så var det inte enkelt att göra det som det är i dagsläget. Kylblock till processorn och GPU fanns inte att köpa, de fick man bygga själv. Liten smidig vattenkylare? Nä glöm det, det var fullstora kylare från bilar som användes! Allt fick man bygga själv från grunden. Datormodding på den tiden var bara till för riktiga entusiaster.

Mitt första system jag använda mig av var ett Zalman Reserator 2. Det var en av de första passiva systemen som inte behövde några fläktar alls men nackdelen var att den var nästan lika stor som en dator. Den hängde med mig i massa år och kylde väldigt många datorer.

Kabelsleeving

Att prata om datormodding utan att nämna kabelsleeving för PC är en synd. Sleeving för PC kablar var något som verkligen lyfte upp utseendet i datorer. Datorkablar förr i tiden var i de flesta fallen inte ens svarta. Oftast vara de bara ihopbuntade med buntband för att spara utrymme. Ingen tanke i huvud taget gick till att få de att se snygga ut från fabriken.

Så kunde de så klart inte få vara. Datormoddare tog då lös varje kabel de kunde hitta och trädde över dom med kabelstrumpa. Helt plötsligt fick alla kablar ett enhetligt utseende och helhetsintrycket ökade markant. Först var det svart kabelstrumpa som gällde men så småningom så började även färgade kabelstrumpor dyka upp mer och mer. Uppfinningsrikedomen stannade inte där! Någon kom på att om man tar bort kärnan i paracord som i grunden är ett snöre (ungefär som skosnöre) så får man ett ihåligt hölje utav ett tygliknande material, altså en form av kabelsleeving. Paracord blev snabbt populärt och används väldigt flitigt för datormodding.

Paracord 550 (Type III)

Den visuella skillnaden mellan paracord och kabelstrumpa är den att paracord är gjord av betydligt tunnare trådar och kan därför vävas supertät. Paracorden får därav ett helt annat utseende än kabelstrumpa som ger en grövre look. Kabelstrumpa är gjord av ett plastig material medan paracord är gjord av ett mer tygliknande material, dessa två material reflekterar ljuset väldigt olika.

Datormodding idag

Idag behöver du inte kunna speciellt mycket om datorer för att modda dom, allt går i princip köpa i färdiga kit. Men för oss som verkligen brinner för detta finns det inget som stoppar oss att hitta på nya kluriga saker.

Så vad är det som gäller idag när du vill sticka ut och inte vara en i mängden? Du måste vara konstnärlig och vara nytänkande. En dator måste inte se ut som en dator, den kan se ut som ett stort mjölkpaket eller varför inte bygga in den i en gammal Playstation konsol? Din datormus, måste den se ut som den gör? Kanske du kan lägga till någon snygg belysning till den? Göra den genomskinlig? Det finns oändligt med möjligheter om du verkligen vill. Låt din fantasi gå vild!

Kategorier

Guider

Artiklar

Nyheter

Tester

Meny
Välj fordonsmärke