Min LED lampa har Lumen, CRI och Kelvin, vad är det ?

Ljuset från en lampa kan komma i många olika skepnader. Det vanligaste sättet vi brukar beskriva det på är hur starkt en lampa lyser och vilken färg ljuset har, Det är just de dessa tekniska termer står för.

Lumen

Förr var det vanligt att benämna led lampor styrka med watt, t.ex 15 W lampa, 40 W lampa och så vidare. Denna beskrivning om hur ljusstark lampan var extremt missvisande. Watt är en måttenhet på hur mycket energi en produkt förbrukar. Då vanliga glödlampor förbrukade en massa energi till till att producera värme så gick endast en bråkdel förbrukningen till att producera ljus. Nu mera har vi slutat med watt benämningen och använder oss av den korrekta termen “lumen”.

Lumen beskriver ljusflödet alltså totala flödet av ljus från lampan, detta ska inte förväxlas med candela som beskriver hur pass stark ljuset är i en specifik riktning.

1 lumen = 1 candela × 1 steradian

Färgtemperatur, Kelvin

Färgtemperatur är något vi beskriver det vita ljusets färgton. Du har säkert hört benämningarna varmvitt ljus och kallvitt ljus. Dessa två benämningar beskriver ett visst span på kevlinskalan. Kelvinskalan är en skala som beskriver det vita ljusets färgton. En låg färgtemperatur motsvarar rödaktiga färgtoner medan en hög färgtemperatur motsvarar blåaktiga färgtoner. I mitten av denna färgskala, runt 5000-5500 kelvin så befinner sig det helt vita ljuset.

Ca. 2700 K varmvitt ljus har vanliga halogenlampor.
Ca. 3500 K varmvitt ljus finner du våra vanliga lågenergilampor.
Ca. 4300 K vitt ljus har bilar utrustade med original xenonljus.
Ca. 5000 K och uppåt används väldigt flitigt inom bilstylingvärlden.

CRI – Färgåtergivning

CRI är en måttenhet för hur pass bar ljuset återger objektets verkliga färger. Har du någonsin tagit två sockar ur garderoben för att sedan se att ena sockan var mörkblå en den andra helt svart? Detta är ett väldigt bra exempel på ljuset som belyste sockarna hade lågt CRI värde. CRI skalan går från 0-100 där 100 representerar hur hur det skulle se ut under direkt solljus.

Lampor med ett CRI värde större än 80 anses vara full värdiga att användas som ljuskälla i de flesta områden.
Lampor med ett CRI värde större än 90 används till mer specifika områden så som till fotografering. Här kan du läsa mer om anledningar till att använda led lampor.

Meny
Välj fordonsmärke