Kabelstrumpa som även kallas sleeve är en vävd flexibel slang gjord av PET (PolyEthylene Terepthalate). Kabelstrumpa är något du trär över en eller flera kablar. De används för många olika anledningar med de vanligaste är för att skydda kablarna från mekanisk nötning eller för att på snyggt och enkelt sätt gruppera ihop flera kablar. Inom datormodding används kabelstrumpor för att ge kablarna i datorn ett helt nytt utseende.

Kabelstrumpor är perfekt att användas i t.ex. ljudinstallationer som i bilen eller i hemmet, motorutrymmen, i och utanför datorn, Hi-Fi anläggningar, kablar vid TV, båten, mopeden och mycket mera. Innehåller på en kabelstrumpa behöver inte vara just kablar. En vanligt exempel på det är t.ex frukter som oftast har ett plastig när runt sig, det nätet har samma funktion och design som kabelstrumpor fast de är väldigt löst vävt för att kunna expandera så mycket så frukter får plats i nätet.

Kabelstrumpans olika varianter

När man säger kabelstrumpor tänker man oftast på en vävd slang i ett plastigt material som man har kablar i. Det finns även andra varianter som t.ex där kabelstrumpan går att öppna upp och sedan återförsluta. Två populära modeller är där man öppnar upp kabelstrumpan med kardborreband eller ett blixtlås. Som jag nyss skrev är det vanligaste ett plastigt material men de finns även i andra material såsom aluminium, koppar, kevlar och tyg samt en uppsjö av olika plastiga material som står emot olika påfrestningar.

Kabelstrumpa i färg

Kabelstrumpa förekommer till största del i svart färg men finns även i alla regnbågens olika färger. Vissa av färgerna är dessutom UV-reaktiva, de vill säga att de lyser upp under UV ljus. Kabelstrumpor kan man köpa i en enda färg eller så kan de finnas vävda i olika mönster med olika färger.

Flätad kabelstrumpa

Tittar man närmare på en kabelstrumpa så ser man att den består av en massa små filament trådar som ät tätt vävda för att tillsammans skapa en slangliknande design. En unik egenskap med kabelstrumpor är att de formar sig efter sitt innehåll. Hur pass mycket en kabelstrumpa kan expandera och dra ihop sig hänger helt på på pass tätt den är vävd. Om den har ett väldigt tätt mönster så expanderar den väldigt lite men å andra sidan täcker den kabeln bättre. Om en kabelstrumpa är löst vävd kan den expandera mycket men täcker kablarna dåligt.

Kabelstrumpan packas på två sätt, som pressad (platt) eller rund form. Det vanliga är att de alltid är pressade helt platt. De pressas platt för att spara utrymme på rullarna. Mindre utrymme, mindre fraktavgifter, mer meter per rulle och mindre lager behövs så det är rätt lätt att förstå varför butiker föredrar att sälja de pressade varianterna. De runda varianterna är just vad de låter, runda i formen, ungefär som slangar är när du köper dom. Den enda fördelen med runda kabelstrumpor är designen. De sitter helt tätt runt om kabeln. Den platta formen på kabelstrumporna kan ge det färdiga resultatet ett lite ovalt utsände.

Kabelstrumpa på Biltema

Ett vanligt ställe att köpa kabelstrumpa på är den fysiska butikskedjan Biltema. Där säljer de endast produkten i längder om 5 meter med diametern 6, 8, 12 och 20 mm. På Biltema hittar du endast kabelstrumpa i svart färg.

Biltemas kabelstrumpa är inte lämpad för sleeving av små datorkablar då den minsta storleken är på 6 mm. 6 mm är för stor för att användas till sleeving av datorkablar då en storlek på ca 4 mm rekommenderas. Utöver storleken är dessutom Biltemas kabelstrumpor plattpressade och kan därför göra att kabeln se oval ut när kabelstrumpan väl är monterad.

Fixering av kabelstrumpa

Innan du väl fixerar kabelstrumpan på kabeln så finns det ett bra tips vi vill ge dig. När du väl kapar av kabelstrumpan till rätt längd så bör du ta med t.ex. en tändare och lätt smälta trådarnas ända. Gör du detta så förhindrar du att kabelstrumpan frasar upp sig. Du kan även värma upp t.ex en kniv och skära med den, på så sätt smälter du samman trådarna samtidigt dom du delar kabelstrumpan. Det är den senare metoden vi på stylingwebben använder oss av.

Det finns fyra kända metoder om hur du kan fixera en kabelstrumpa på en kabel. De två sista är inte alls lika känd men ger i vår mening det absolut bästa slutresultatet.

Kabelstrumpa med tejp

Den absolut enklaste metoden att fixera en kabelstrumpa i en kabel är att enkelt bara tejpa fast ändarna där du vill ha kabelstrumpan. Fördelarna är att det just är väldigt enkelt och går väldigt snabbt. Ska du ta bort kabelstrumpa så är demonteringen så enkel den kan bli. Ta bara bort tejpen så är det klart. Den största nackdelen med att tejpa fast kabelstrumpan är att det inte ser speciellt snyggt ut.

Kabelstrumpa med krympslang

Krympslang är just vad det låter, en slang som krymper. Värmer du krympslangen med t.ex en värmepistol, så krymper slangen kraftigt. För att fixera kabelstrumpan med krympslang så tar du en bit krympslang och trär den över ändarna på kabelstrumpan. Mitten kav krympslangen ska vara där kabelstrumpan slutar så att endast hälften av krympslangen går över kabeln. Säkerställ att krympslangen kan få en mindre inre diameter än kabelns ytterdiameter. Desto längre krympslang du använder desto bättre kommer kabelstrumpan fixeras. Det finns även krympslang med lim på insidan som smälter där de värms upp. Med denna typ av krympslangen behöver du väldigt korta bitar för att få en permanent fixering.

Fördelarna är att du kommer få ett riktigt snyggt utseende av fixeringen.
Nackdelarna är att det tar lite längre att göra än med tejpmetoden och att krympslangen gör att slutresultatet får en lite grövre diameter. Ska du t.ex föra in en sleevad kabel in i en datorkontakt så kan detta vara ett problem då det är snävt med utrymme.

Kabelstrumpan löst sittande på kabeln.
Krympslang påförd, 50% på kabelstrumpan och resterande över kabeln.
Krympslang krympt av värme

Kabelstrumpa med värme

Den tredje metoden för att fästa en kabelstrumpa på en kabel är att smälta fast ändarna fast i kabeln. För att lyckas med det så måste man använda sig återigen av en krympslang. Du gör mer eller mindre exakt som du gör med en krympslang men du tar det lite längre. Du fortsätter värma på krympslangen ända till du ser att det kabelstrumpans vävda mönster börjar försvinna på krympslangen. När krympslangen ser än en gång slät ut så betyder det att kabelstrumpan under krympslangen har smält och ligger nu väldigt tätt mot kabeln. Låt nu allt svalna och och sedan med en vass kniv och skär bort krympslangen.

Fördelen med denna metod är att  du får den minsta möjliga diametern på fixeringen och att fixeringen kan sitta stenhårt.

Nackdelen med denna metod tar längst av alla fyra metoder och att fixeringen inte går att ta lös om man så önskar det. I många fall så smälter kabelstrumpan och kabeln samman då det påverkar även själva kabeln vid demontering.

Kabelstrumpan är smält under krympslangen.
Kabelstrumpan är nu smält och sitter väldigt tätt mot kabeln.

Kabelstrumpa med lim

Den fjärde metoden: Istället för att smälta fast kabelstrumpan så kan du fixera fast den med superlim. Detta är en väldigt enkel metod att fästa kabelstrumpa väldigt snabbt som dessutom inte kräver några speciella verktyg för att utföra. Var bara försiktig så du inte limmar fast dig själv. När du väl limmat fast första sidan av kabelstrumpa så vänta tills limmet helt har härdat innan du tar dig an nästa ända.

Nackdelen med denna metod är den samma som när du smälter fast kabelstrumpan, det blir en permanent fixering som inte går att ta lös utan att skada kabel eller kabelstrumpan.

Kategorier

Guider

Artiklar

Nyheter

Tester

Meny
Välj fordonsmärke