Redan 1897 visades den första bra fungerande glödlampan upp av Thomas Edison. Glödlampan har dominerat marknaden ända fram till 1990 talet då lågenergilampan började få sitt fäste. Lågenergilampan varade dock inte länge för strax efter det dök LED lampor upp på marknaden. LED lampor dominerar numera marknaden fullständigt och i dagsläget ser vi inga tecken på att det ska avta, snarare tvärt om.

En LED lampa består i grund och botten av en eller flera lysdioder fastmonterade på en lampsockel. För att inte lysdioderna ska brinna upp av en för hög spänning används motstånd och voltregulatorer för att se till att lysdioderna får rätt spänning. Konstruktionen är väldigt simpel och detta gör att vem som helst med erfarenhet av att lösa lite elektronik kan hur enkelt som helst bygga sin egna diodlampa.

Vad är lysdioder i LED lampor?

Det som styr hur pass stark LED belysning är beror helt på vilken typ av lysdioder som används och hur många LED’s det är totalt. Med denna informationen kan vi dra några enkla slutsatser. Desto fler lysdioder en lampa har desto mer lyser den men samtidigt kostar den mer att tillverka. Starka lysdioder kostar i de flesta fallen mer än svaga lysdioder och även här innebär det dyrare tillverkningskostnader. Vill du ha en stark lampa så kommer det tyvärr kosta mer än en svag lampa.

Lysdioder producerar väldigt liten värme. Värme som ni vet förbrukar energi. Det är därför LED lampor förbrukar betydligt mindre el, de spenderar inte energin på onödig värme så som t.ex glödlampor gör.

LED lampor har även fördelen att de finns i alla färger, så klart även alla nyanser av vit så som varmvit, vit och kallvit.

Eftersom lysdioder kan enkelt styras med ett litet kretskort så kan man åstadkomma riktigt fräna ljuseffekter t.ex. att det ser ut som att lampan brinner.

Brinnande LED lampa effekt

Kategorier

Guider

Artiklar

Nyheter

Tester

Meny
Välj fordonsmärke